Skip to main content

Yurtdışında okumayı planlıyorsunuz. Peki, elinizdeki parayı nasıl idareli kullanacaksınız? Büyüklerimizden her zaman duyarız, parayı kazanmak mesele değil asıl olan idare etmektir diye… Yurtdışında paranızı idareli bir şekilde kullanabilmek bir sanattır aslında. Size sadece bu sanatla ilgili birkaç ipucu vereceğiz. Öncelikle yurtdışına gitmeden önce, gideceğiniz bölgede hangi bankaların olduğunu mutlaka araştırmalısınız. Paranızı mutlaka bankada muhafaza edin. Yurtdışında kimse üzerinde 100 dolar ya da eurodan fazla para taşımaz. Tüm alışverişler ve ihtiyaçlar kredi kartı, banka kartları ve seyahat çekleri vasıtasıyla yapılır. Böylelikle, nakit paranızın çalınma riskini azaltmış olursunuz.


DOĞRU KREDİ-BANKA KARTINI SEÇİN

Bir sürü banka ve bir o kadar hizmet seçenekleri var. Öncelikle yurtdışında bulunacağınız yerde bankanızın bir şubesi var mı diye kontrol edin. Eğer yoksa en ucuz ve kolay şekilde bankayla nasıl çalışabileceğinizi araştırın. Unutmayın ki, banka komisyon ücretleri bazen çok can sıkıcı olabiliyor. Bu nedenle bankaların yurtdışı öğrenci paketlerine bakın. Bankanızın harcamalarınızı USD veya Euro cinsinden ekstrenize yansıtması sizi ekstra kur farkından koruyacaktır.


KONAKLAMA VE SEYAHAT

Her ülkenin ucuz konaklama koşulları vardır. Özellikle Avrupa’da okuyacak öğrenciler için Erasmus Student Network sayesinde, uygun konaklama imkânına ulaşabilirsiniz. Uluslararası Öğrenci Seyahat Konferansı (ISTC)’nın yayınladığı ‘The Sleep-Cheap Guide to Europe’ kitapçığına mutlaka göz atın. Avrupa’da en kolay ve en ucuz seyahat aracı trendir. Eurotrail Youthpass, Inter Rail ve Eurotrain ile Avrupa’nın birçok ülkesine oldukça ucuz ve hızlı şekilde gidebilirsiniz. Seyahatleriniz için mutlaka Uluslararası Öğrenci kimlik Kartı (ISIC) indirimlerinden faydalanın.


YURTDIŞINDA TELEFON KULLANIMI

Türkiye’de kullandığınız telefon hattınızı yurtdışında kullanmayın. Yurtdışına gider gitmez, bulunduğunuz ülkenin cep telefonu hattını satın alın. Yurtdışı aramaları için satılan kartları, ailelerinizi aramak için kullanabilirsiniz. Bir de tabi skype vb, internet üzerinden görüntülü konuşmanızı sağlayan hizmetlerden yararlanmakta fayda var.


FASTFOOD’DAN UZAK DURUN

Mutlaka yemek yapmayı öğrenmelisiniz. Yemek yapmayı öğrenmek, aslında yurtdışı eğitim sürecinin önemli bir parçası. Kendinizi keşfedeceğiniz yurtdışı serüveninin en keyifli bölümü yemek yapmayı öğrenmektir. En leziz makarna ve yumurtaları bu süreçte tadacaksınız! (Turkishstudent)